TRUDNY ORZECH DO ZGRYZIENIA? NIEKONIECZNIE! cz.1

Słowem wstępu- dzisiaj kilka słów na temat moich ukochanych orzechów!

 

Na świecie występuje wiele przeróżnych rodzajów orzechów! Od
naszych polskich- włoskich po brazylijskie pochodzące z puszczy amazońskiej.
Każde z nich są bardzo wartościowe mimo, iż różnią się nieco wartościami
odżywczymi. To prawda, że mają bardzo wysoką kaloryczność oraz sporą zawartość
tłuszczów, ale na pewno nie należy z nich rezygnować! Są to kalorie pełne
witamin i minerałów
, które uzupełnią wszystkie niedobory w naszym organizmie! Nie
powinniśmy obawiać się też dużej zawartości tłuszczów, ponieważ są to tłuszcze
bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które między innymi obniżają poziom
złego cholesterolu.
Kaloryczność orzechów waha się od około 220 do około 720
kcal na 100g
. Jest to kaloryczność podobna do chipsów, czy słodyczy. Jednak nie
można tkwić w przekonaniu, że skoro liczba kalorii jest podobna to oba produkty
wpłynął podobnie na nasz organizm! Nic bardziej mylnego! Nie należy bać się
tych kalorii, które mają pokrycie w niezaprzeczalnej wartości odżywczej danego
produktu, a stronić od tych, które są bezwartościowe! Oczywiście jak w
przypadku każdego, nawet zdrowego produktu, powinniśmy zachować umiar w ich
spożyciu. Zaleca się, a by w ciągu dnia zjadać niewielką garść orzechów (tj.
około 7-10 sztuk), oprócz brazylijskich, w przypadku których zalecana dzienna
dawka to 2-3 sztuki.
Poniżej przedstawiam orientacyjne wartości odżywcze na 100g
produktu, właściwości poszczególnych rodzajów orzechów oraz propozycje ich
wykorzystania:
MIGDAŁY– 572kcal/20,0g białka/52,0g
tłuszczu/20,5g węglowodanów/12,9g błonnika.
*Przez wielu uważane za najszlachetniejsze orzechy; zawierają
stosunkowo małą ilośc kalorii, dużą ilość białka oraz błonnika; bogate we
flawanoidy; chronią przed chorobami serca, obniżają poziom złego cholesterolu;
bogate w witaminę B2 oraz E; poprawiają wygląd skóry i opóźniają procesy
starzenia.
ORZECHY LASKOWE– 628kcal/15,0g białka/61,0g
tłuszczu/17,0g węglowodanów/9,7g błonnika.
*Są również bogatym źródłem witaminy E oraz biotyny, które
korzystnie wpływają na wygląd skóry i włosów; charakteryzują się sporą
zawartością miedzi, która przyczynia się do zwalczania wolnych rodników; dodają
energii i siły; co najważniejsze to orzech występujący w Polsce, dlatego możeby
kupić je w niewygórowanych cenach z pewnych źródeł.
ORZECHY WŁOSKIE– 657kcal/16,0g białka/60,3g
tłuszczu/18,0g węglowodanów/6,5g błonnika.
*To kolejne pełnowartościowe orzechy, które występują w
Polsce; są nietypowe, bo jako jedyne zawierają wielonienasycone kwasy
tłuszczowe (omega-3 i omega-6); często określa się je, jako

pożywienie dla
mózgu; wykazują również właściwości uśnierzające ból; polecane dla osób
przemęczonych.

ORZECHY BRAZYLIJSKIE-656kcal/14,0g białka/66,0g
tłuszczu/4,0g węglowodanów/8,0g błonnika.
*Pochodzą z dalekich obszarów nad Amazonką; są najbogatszym
źródłem sele

nu, około 2 sztuki pokrywają dzienne zapotrzebowanie na selen;
zapobiegają nowotworom; zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca.

ORZECHY NERKOWCA– 553kcal/18,2g białka/43,8g
tłuszczu/32,7g węglowodanów/3,3g błonnika.
*Posiadają w swoim składzie bardzo dużo żelaza, aby poprawić
jego wchłania

nie najlepiej spożywać je w towarzystwie produktów zawierających
witaminę C (np. sok pomarańczowy); zawierają równiez sporo cynku oraz potasu;
mają wyjątkowo delikatny, słodki smak, dlatego uważane są przez wielu za
najsmaczniejsze spośród orzechów.

ORZECHY MAKADAMIA– 718kcal/7,9g białka/75,8g
tłuszczu/14,25g węglowodanów/8,6g błonnika.
*To najtłustsze spośród wszystkich orzechów i właśnie temu
zawdzięczają swój wspaniały smak 😉 Najczęściej pochodzą z Hawajów; bogate w
mangan, który odgrywa ważną rolę

w produkcji hormonów; posiadają naturalne
przeciwutleniacze.

 

 

 
ORZECHY PEKAN– 691kcal/9,2g białka/72,0g
tłuszczu/14,0g węglowodanów/9,6g błonnika.
*Te orzechy charakteryzują się dość dużą zawartością
witaminy B1 oraz antyoksydantów zwalczających wolne rodniki; w smaku
przypominają nieco orzechy włoskie.
ORZECHY PINIA– 673kcal/16,7g białka/68,4g
tłuszczu/13,0g węglowodanów/3,

7g błonnika.

*Są otrzymywane ze środziemnomorskiego gatunku sosny; dobrze
regulują ciśnienie krwi; zawierają potas, żelazo, miedź i cynk; pomagają w
stanach zapalnych i łagodzą suchy kaszel; są głównym składnikiem pesto.
A już niebawem druga część artykułu! 😉


4 thoughts on “TRUDNY ORZECH DO ZGRYZIENIA? NIEKONIECZNIE! cz.1”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *