BURACZKOWY JAGIELNIK NA FIGOWYM SPODZIE

Kiedy pogoda nie rozpieszcza można sobie dogodzić w inny sposób… np. zdrowym ciachem!
Jest pyszne, smak ma nietypowy, ale zaręczam, że słodki 😉 No i nie wymaga pieczenia!

Składniki:
Spód

  • 200g suszonych fig
  • 2 garście amarantusa ekspandowanego
  • 2 garście migdałów

Masa

  • 200g kaszy jaglanej
  • duży burak
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • trochę orzechów włoskich

Przygotowanie:
Spód

  1. Figi sparzyć wrzątkiem, namoczyć, po czym zblendować na mus.
  2. Migdały zmielić, a następnie połączyć z amarantusem i musem figowym- spód wyłożyć do blaszki/formy (wyłożonej folią spożywczą), formując również brzegi, schłodzić w lodówce.

Masa 

  1. Kaszę jaglaną opłukać dwukrotnie , a następnie wkroić do niej buraczka, zalać wodą i ugotować do miękkości.
  2. Ostudzoną kaszę z buraczkami zblendować z miodem i wiórkami- masę przełożyć do wcześniej przygotowanego spodu i całość ponownie schłodzić w lodówce.
  3. Na wierzch gotowego ciasta wyłożyć orzechy włoskie.

Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 2070kcal
1 kawałek- ok. 207kcal



1 thought on “BURACZKOWY JAGIELNIK NA FIGOWYM SPODZIE”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *