CIASTO Z KAWOWYM KREMEM I GRANATEM

Weekend bez wypieków to weekend stracony! A dzisiaj nieco inne smaki, bo kawowe 😉
Szczerze mówiąc nie przepadam specjalnie za smakiem kawy, ale za namową mojego ulubionego degustatora (męża ;p) przygotowałam ciacho z kremem kawowym 😉
Wyszło całkiem smaczne, polecam wszystkim amatorom kawy! 😉

Składniki:
Spód

  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki mąki kokosowej

Krem

  • 100g kaszy jaglanej
  • 2,5 łyżki mielonej kawy
  • 4 szklanki mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • owoc granatu

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na spód dokładnie ze sobą zblenduj i przełóż do formy- piecz około 20 minut w 180 stopniach.
  2. Kaszę porządnie opłukaj, zalej mlekiem i ugotuj.
  3. Kawę zaparz w szklance wrzątku, następnie zaparzoną kawę (bez fusów) dodaj do gotującej się kaszy.
  4. Ugotowaną i ostudzoną kaszę zblenduj z masłem orzechowym i miodem- krem wyłóż na wcześniej upieczony spód, całe ciasto posyp ziarenkami granatu.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (8 kawałków)- ok. 1730kcal
1 kawałek- ok. 216kcal



2 thoughts on “CIASTO Z KAWOWYM KREMEM I GRANATEM”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *