WARZYWNE SUSHI BEZ ZAWIJANIA

To sushi ekspresowe, bo nie trzeba zwijać!
Pyszna, lekka przekąska na imprezę, czy do wieczornego seansu filmowego!

Szybko, pysznie, lekko! 😉

Składniki:

  • 250g ryżu do sushi
  • kawałek marchewki
  • kawałek łodygi selera naciowego
  • kawałek ogórka
  • kawałek żółtej papryki
  • sezam
  • trochę sosu sojowego
  • do podania: szpinak, kiełki brokułu

Przygotowanie:

  1. Ryż wypłukać, a następnie zalać dwukrotną ilością wody do ryżu i ugotować (na „małym ogniu”, pod przykryciem).
  2. Marchew, ogórka i paprykę pokroić w słupki, a selera w półksiężyce.
  3. Ostudzony ryż zrolować w rękach w małe rolki, na których poukładać warzywa.
  4. Sushi podać na liściach szpinaku oraz kiełkach, całość posypać sezamem i skropić sosem sojowym.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (20 kawałków)- ok. 930kcal
1 kawałek- ok. 47kcal



4 thoughts on “WARZYWNE SUSHI BEZ ZAWIJANIA”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *