BATATY Z MŁODYM GROSZKIEM I GUACAMOLE

Pożywnie, wegańsko i nie wieje nudą…! Taka właśnie jest moja dzisiejsza propozycja.
Batat z cudownym młodym groszkiem i zdrową dawką tłuszczu w postaci awokado!

Brzmi smacznie i zdrowo? Tak właśnie jest! 😉

Składniki:

  • 1 batat
  • 1 awokado
  • pół cytryny
  • 50g passaty pomidorowej
  • 1 łyżka furikake (mieszanka alg i sezamu)
  • przyprawy: sól himalajska, tymianek, kumin, kolendra, świeża bazylia

Przygotowanie:

  1. Batat umyj, ponakłuwaj widelcem i upiecz (40 min/ 190 stopni).
  2. Groszek ugotuj, passatę zredukuj i podgrzej na patelni z dodatkiem przypraw.
  3. Awokado obierz ze skórki i rozgnieć widelcem z dodatkiem soku z połowy cytryny z odrobiną soli.
  4. Gotowy batat przekrój na pół, polej sosem pomidorowym, nałóż groszek i guacamole, na koniec posyp furikake.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 505kcal



1 thought on “BATATY Z MŁODYM GROSZKIEM I GUACAMOLE”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *