WEGAŃSKIE CURRY Z TOFU

Curry to potrawa popularna, która przygotowywana jest na wiele sposobów… z mięsem, rybami.
Ja wykonałam wersję wegańską z białkiem w postaci tofu.

To był strzał w 10!
Curry było wyśmienite i godne polecenia 😉

Składniki:

  • 400g ryżu brązowego
  • 2 kostki tofu
  • pasta curry
  • 300g passaty pomidorowej
  • 200g jogurtu sojowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 łyżeczki furikake
  • 2 łyżeczki orzeszków piniowych
  • przyprawy: curry, sól himalajska, zioła, kumin

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotuj.
  2. Tofu pokrój w kostkę i wymieszaj z przyprawami – usmaż na patelni z odrobiną wody.
  3. Na patelnię dodaj passatę pomidorową, podgrzej, następnie dodaj pastę curry i jogurt sojowy – całość podgrzej.
  4. Gotowy ryż podaj z curry, całość skrop oliwą, posyp furikake i orzeszkami piniowymi.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 2710kcal
1 porcja- ok. 678kcal



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *