RÓŻANO – KOKOSOWE CIASTO Z KREMEM ORZECHOWYM I OWOCAMI

Dzisiaj przyszła pora na deser… i to nie byle jaki, bo z letnimi owocami i kremem orzechowym!
Ciasto jest tak dobre, że zdecydowanie zbyt małe 🙂
Polecam zrobić z dwukrotnej porcji składników, bo szybko się kończy!

Składniki:
Ciasto

  • 5 jajek
  • pół szklanki mąki kokosowej
  • kilka kropel aromatu różanego
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • szczypta soli

Krem 

  • 2 banany
  • 100ml mleka migdałowego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka cukru kokosowego

Dodatki

  • porzeczki
  • borówki
  • jeżyny
  • morele

Przygotowanie:

  1. Białka oddziel od żółtek, a następnie ubij ze szczyptą soli.
  2. Dodaj żółtka, cukier kokosowy, aromat różany – całość delikatnie ubij.
  3. Na koniec do powstałej mieszanki delikatniej wmieszaj mąkę kokosową, po czym masę wyłóż do blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia).
  4. Ciasto piecz około 30/40 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Wszystkie składniki na krem zblenduj ze sobą.
  6. Gotowy krem wyłóż na wcześniej upieczone ciasto, a całość udekoruj owocami.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (6 kawałków)- ok. 1350kcal
1 kawałek – ok. 225kcal



4 thoughts on “RÓŻANO – KOKOSOWE CIASTO Z KREMEM ORZECHOWYM I OWOCAMI”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *