VEGAN BOWL Z SOSEM KONOPNYM

Taki zdrowy i kolorowy misz masz!
Nadchodzi z pomocą, kiedy nie wiem na co masz ochotę lub nie potrafisz się zdecydować 😉
Ale również wtedy, gdy postanawiasz zrobić porządki w lodówce 🙂

Składniki:
Bowl

  • pół dyni
  • 5 ziemniaków
  • pół małej kapusty pekińskiej
  • garść uprażonej ciecierzycy
  • 1 brokuł
  •  200g ryżu brązowego
  • 1 por
  • 1 łyżka oliwy
  • kiełki lucerny
  • przyprawy: sól himalajska, papryka słodka, curry

Sos

  • 4 łyżki nasion konopi
  • chlust mleka sojowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • przyprawy: sól himalajska, pieprz

Przygotowanie:

  1. Dynię pokrój na kawałki, ziemniaki umyj i również pokrój, oba warzywa oprósz przyprawami i upiecz w piekarniku (20 minut/ 200 stopni).
  2. Ryż ugotuj i odcedź.
  3. Brokuła lekko obgotuj i pokrój na drobne różyczki, a kapustę pekińską posiekaj.
  4. Na patelnie rozgrzej oliwę i podsmaż posiekanego w półksiężyce pora z dodatkiem soli.
  5. Tak przygotowane składniki przełóż do miseczek.
  6. Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą zblenduj, po czym polej nim gotowe miseczki.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (4 porcje) – ok. 1860kcal
1 porcja – ok. 465kcal



2 thoughts on “VEGAN BOWL Z SOSEM KONOPNYM”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *