WEGAŃSKIE SPAGHETTI Z KLOPSIKAMI Z CIECIORKI

Niedzielny obiad tradycyjnie? A gdzie tam! U mnie na wegańsko! Ale pysznie i sycąco! 😉

Składniki:

  • 500g makaronu kukurydzianego spaghetti
  • 700g passaty pomidorowej
  • 240g ciecierzycy (ugotowanej lub konserwowej)
  • 4 łyżki nasion konopi
  • 2 świeże kukurydze
  • 2 łyżki mąki sojowej
  • przyprawy: sól himalajska, papryka słodka i ostra, curry, kolendra

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj i odcedź.
  2. Ciecierzycę rozgnieć widelcem i wymieszaj z wcześniej ugotowaną kukurydzą.
  3. Do obu składników dodaj nasiona konopi, sól, curry, kolendrę oraz mąkę sojową wymieszaną z 4 łyżkami ciepłej wody.
  4. Całość porządnie wymieszaj i uformuj z masy małe klopsiki, które następnie upiecz w piekarniku (190 stopni/ 20 minut).
  5. Passatę podgrzej z dodatkiem papryki słodkiej, ostrej oraz soli, następnie wymieszaj ją z makaronem.
  6. Makaron wymieszaj z sosem i podaj z klopsikami.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (5 porcji)- ok. 2915kcal
1 porcja- ok. 583kcal



3 thoughts on “WEGAŃSKIE SPAGHETTI Z KLOPSIKAMI Z CIECIORKI”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *