CIECIERZYCA W SOSIE POMIDOROWYM Z PIECZONĄ DYNIĄ

Dynia, dynia i jeszcze raz dynia!

A żeby nie było monotonnie to dodatek w postaci ciecierzycy 🙂

Pyszne, pożywne, jesienne danie! Mmmmm….. 🙂

 

Składniki:

  • 720g ciecierzycy (ugotowanej lub konserwowej)
  • 50g koncentratu pomidorowego
  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • pęczek natki pietruszki
  • mała dynia hokkaido
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sos sojowy, papryka słodka, papryka wędzona, kumin, kolendra

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej olej, posiekaj cebulkę, a następnie podsmaż ją wraz z zielem angielskim i liściem laurowym.
  2. Po kilku minutach dodaj ciecierzycę i pozostałe przyprawy – całość podsmaż przez kilka minut.
  3. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i szklankę wody, całość duś około 10/15 minut.
  4. Pod koniec dodaj posiekaną natkę, gotowe danie podaj z upieczoną dynią.

Kalorie:

Całość (5 porcji) – ok. 1410kcal

1 porcja – ok. 282kcal



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *