KAROBOWE TARTALETKI Z MAKOWĄ JAGLANKĄ

Kiedy robi się zimno, szaro i ponuro od razu nachodzi mnie ochota na świąteczne słodkości!

Dlatego dzisiaj deser inspirowany smakiem świąt – karobowe babeczki z makową jaglanką! Pycha!

Składniki:

Tartaletki

  • 1 banan
  • 2 duże łyżki tahini
  • 3 łyżki karobu
  • 8 łyżek mąki ryżowej

Masa

  • 1 opakowanie jaglanki makowej
  • 2 szklanki mleka migdałowego
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • trochę rodzynek
  • listki mięty

Przygotowanie:

  1. Banana zblenduj, po czym połącz wszystkie składniki na tartaletki ze sobą.
  2. Wyrób ciasto, a następnie wyłóż je do foremek – piecz około 20 minut w 180 stopniach.
  3. Jaglankę ugotuj w mleku, pod koniec gotowania dodaj syrop z agawy.
  4. Gotową jaglankę przełóż do wcześniej upieczonych spodów.
  5. Tartaletki udekoruj rodzynkami i świeżymi listkami mięty.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:

Całość (10 tartaletek) – ok. 2145kcal

1 tartaletka – ok. 215kcal



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *