WEGAŃSKIE CHILI CON CARNE

Chili con carne to danie, które się kocha albo nienawidzi 🙂

Ja zakochałam się w wegańskiej wersji!

Pożywne… Z charakterem – pycha!

Składniki:

  • 500g ryżu naturalnego
  • 960g fasoli czerwonej (ugotowanej lub konserwowej)
  • 690g passaty pomidorowej
  • 2 czerwone cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 2 marchewki
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • 3 łyżeczki sezamu
  • kiełki jarmużu
  • 1 łyżka oliwy
  • przyprawy: sos sojowy, kumin, kolendra, papryka słodka i ostra, cynamon, pieprz

Przygotowanie:

  1. Oliwę rozgrzej na patelni, a następnie podsmaż posiekaną cebulkę.
  2. Dodaj pokrojone marchewki i papryki – całość podsmaż z przyprawami.
  3. Następnie dodaj fasolę, passatę pomidorową, ocet balsamiczny i syrop z agawy – całość duś według uznania (aż zgęstnieje).
  4. Gotowe danie podawaj z ugotowanym ryżem, posypane sezamem i kiełkami jarmużu.

Kalorie:

Całość (6 porcji) – ok. 3390kcal

1 porcja – ok. 565kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *