GRYCZANE NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI

Wspaniałe dietetyczne naleśniki!

Pełne smaku, aromatu i wartości odżywczych 🙂

Składniki:

  • 100g kaszy gryczanej niepalonej
  • 2 jabłka
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka erytrolu
  • 2 łyżki jogurtu sojowego
  • szczypta soli
  • świeże listki mięty

Przygotowanie:

  1. Kaszę gryczaną zalej wodą i mocz przez co najmniej 12 godzin.
  2. Następnie odlej wodę, wypłucz kaszę i zalej świeżą wodą (na 2 cm ponad poziom kaszy), po czym całość zblenduj ze szczyptą soli.
  3. Naleśniki smaż z obu stron.
  4. Jabłka obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę i skarmelizuj na patelni z dodatkiem erytrolu, pod koniec dodaj rodzynki.
  5. Do naleśników nałóż jogurt i jabłka – całość ozdób również jabłkami i listkami świeżej mięty.

Kalorie:

Całość (2 naleśniki) – ok. 587kcal

1 naleśnik – ok. 294kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



3 thoughts on “GRYCZANE NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *