KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I MIECHUNKĄ

Polskie słodkie jabłka to nasz skarb!

Sezon w pełni, więc korzystajmy z tego!

Desery, sałatki, ciasta… lista jest długa. Ja sięgam po nie kilogramami i wykorzystuję przy każdej okazji 🙂

Składniki:

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki z brązowego ryżu
  • szczypta soli
  • 2 łyżki tahini
  • 2 duże banany
  • 2 jabłka
  • garść miechunki
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie:

  1. Mąki wymieszaj z solą, a następnie dodaj zblendowane banany i tahini – wyrób ciasto.
  2. Większą część ciasta wyłóż na spód blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia).
  3. Jabłka obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę, a następnie wymieszaj z miechunka i cynamonem.
  4. Tak przygotowane owoce wyłóż na spód (dociskając wszystko).
  5. Na wierzch wyłóż resztę ciasta w formie kruszonki.
  6. Ciasto piecz około 25 minut w 170 stopniach.

Kalorie:

Całość (20 kawałków) – ok. 1260kcal

1 kawałek – ok. 63kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



1 thought on “KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I MIECHUNKĄ”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *