TARTA JAGLANA „NA RAZ”

Ciasto na raz… czy może dwa razy 🙂

To jest to! Kiedy nie masz w domu amatorów na ciasta, ale za Tobą chodzi coś słodkiego!

Szybka w przygotowaniu tarta bez pieczenia, po brzegi wypełniona kremem jaglanym i posypana niepowtarzalną w smaku miechunką 🙂

Składniki:

Spód

  • 100g migdałów
  • 4 daktyle
  • szczypta soli himalajskiej

Masa

  • 100g kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki mleka jaglanego
  • mały banan
  • 2 łyżki domowej czekośliwki
  • miechunka

Przygotowanie:

  1. Migdały zmiel, daktyle zblenduj na mus – oba składniki wymieszaj z solą.
  2. Z powstałej masy ułóż w niedużym naczyniu spód, formując również brzegi – schłodź w lodówce.
  3. Kaszę opłucz dwukrotnie, po czym ugotuj w mleku jaglanym.
  4. Ostudzoną kaszę zblenduj z bananem – masę wyłóż na wcześniej przygotowany spód.
  5. Na wierzchu rozsmaruj czekośliwkę, całość udekoruj miechunką.

Kalorie:

Całość (4 kawałki) – ok. 1525kcal

2 kawałki – ok. 382kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *