BEZGLUTENOWY WEGAŃSKI MAKOWIEC Z AMARANTUSEM

W święta każdy może sobie pozwolić na słodkości!

Ci na diecie… ci z nietolerancjami pokarmowymi… weganie!

A ich wszystkich może połączyć jedno ciasto – makowiec! mniam! 🙂

Składniki:

Spód

  • 2 banany
  • 1 łyżka masło nerkowcowe
  • 5 łyżek mąki kasztanowej
  • 4 łyżki mąki gryczanej

Masa makowa

  • 150g maku
  • 150g amarantusa
  • 150g moreli suszonych
  • 3 łyżki cukru kokosowego

Przygotowanie:

  1. Mak namocz, a następnie wypłucz i ugotuj wraz z amarantusem – całość zblenduj.
  2. Do masy makowej wmieszaj posiekane drobno morele i cukier kokosowy.
  3. Banany zblenduj, a następnie wymieszaj z masłem orzechowym, dodaj mąki i wyrób ciasto.
  4. Ciasto wyłóż na spód formy, następnie wyłóż masę makową – ciasto piecz około 20 minut w 180 stopniach.

Kalorie:

Całość (20 kawałków) – ok. 2760kcal

1 kawałek – ok. 138kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *