CHAŁWA MAKOWA

No cóż… galerie handlowe zostały już opanowane nastrojem świątecznym i muszę się przyznać, że ten nastrój mi również trochę się udzielił 🙂

A jak najlepiej oddać smak świąt? Oczywiście makiem! I dzisiaj prosta, ale efektowna chałwa z dodatkiem maku 🙂

Składniki:

  • 200g sezamu
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 4 łyżki maku

Przygotowanie:

  1. Sezam lekko podpraż na rozgrzanej patelni.
  2. Następnie sezam zblenduj do momentu, aż będzie stanowił jednolitą masę.
  3. Do masy wmieszaj cukier kokosowy i mak.
  4. Z masy uformuj „rulon”, który schłodź w lodówce, a na koniec pokrój na mniejsze kawałki.

Kalorie:

Całość (12 kawałków) – ok. 1570kcal

1 kawałek – ok. 131kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *