GRYCZANY CHLEBEK Z CYNAMONEM I MAKIEM

I nadal pozostaję w świątecznym klimatem!

Dzisiaj na talerzu ląduje aromatyczny chlebek z gryki, któremu cynamon i mak dodają świątecznego charakteru 🙂

Składniki:

  • 200g kaszy gryczanej niepalonej
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki lnu mielonego
  • 4 łyżki syropu z agawy
  • 1/3 szklanki maku
  • 1 łyżeczka sody
  • cynamon

Przygotowanie:

  1. Kaszę gryczaną namocz w wodzie przez całą noc.
  2. Len wymieszaj z 6 łyżkami wrzątku i odczekaj, aż nabierze odpowiedniej konsystencji.
  3. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zblenduj na gładką masę.
  4. Całosć przełóż do formy i piecz około 35 minut w 190 stopniach.

Gotowy chlebek podawaj z ulubionymi dodatkami.

U mnie było to masło orzechowe i domowy dżem malinowy!

Kalorie:

Całość (15 kawałków) – ok. 1445kcal

1 kawałek – ok. 96kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



1 thought on “GRYCZANY CHLEBEK Z CYNAMONEM I MAKIEM”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *