KRUCHE KORZENNE CIASTECZKA

No cóż… tak jak już wspomniałam kilka dni temu rozpoczęłam testowanie świątecznego menu.

Dzisiejsza pozycja to pozycja obowiązkowa! Ciasteczka o korzennym, słodkim smaku to nie lada rarytas 😉

Składniki:

  • 10 łyżek mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki mąki orkiszowej
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 banany
  • 4 łyżki syropu z agawy
  • przyprawy: cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa
  • do ozdoby: dżem malinowy

Przygotowanie:

  1. Banana zblenduj z masłem orzechowym i syropem z agawy.
  2. Następnie wymieszaj obie mąki z przyprawami i mokrymi składnikami – porządnie wyrób ciasto.
  3. Gotowe ciasto rozwałkuj i wykrawaj ciasteczka w dowolnym kształcie.
  4. Ciasteczka piecz około 15 minut w 180 stopniach.

Kalorie:

Całość (50 ciasteczek) – ok. 1205kcal

1 ciasteczko – ok. 24kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *