ORKISZOWE PIEROGI Z SOCZEWICĄ I PIECZARKAMI

Pierogi – ukochane przez wszystkich!

Jednak trzeba przyznać, że są czasochłonne i pracochłonne… ale warto!

Moja wersja jest po brzegi wypełniona soczewicą i pieczarkami! mniam!

Składniki:

Ciasto

  • 0,5kg mąki orkiszowej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Farsz

  • 300g zielonej soczewicy
  • 0,5kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • przyprawy: sól himalajska, curry, kumin, kolendra

Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszaj z solą, następnie dodaj olej i powoli dolewaj wodę, porządnie wyrób ciasto.
  2. Ciasto rozwałkuj (w razie potrzeby podsyp mąką) i wytnij koła.
  3. Soczewicę ugotuj, a cebulkę wraz z pieczarkami posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju z dodatkiem przypraw.
  4. Do podsmażonych składników dodaj soczewicę – całość porządnie wymieszaj.
  5. Na każdy kawałek ciasta nałóż farsz i zawiń na kształt pierogów.
  6. Pierogi ugotuj we wrzącej wodzie (wyciągnij po kilku minutach, jak zaczną wypływać).
  7. Podawaj z ulubionym sosem.

Kalorie:

Całość (60 pierogów) – ok. 3155kcal

1 pieróg – ok. 53kcal



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *