WEGAŃSKA PIZZA NA ORKISZOWYM SPODZIE

Nie znam osoby, która nie lubiłaby pizzy!

To danie tak uniwersalne, a zarazem proste, że nie można się mu oprzeć!

A czemu by nie wykonać wersji wegańskiej? 😉

Składniki:

Spód

  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • szczypta sody
  • szczypta soli

Dodatki

  • 200g passaty pomidorowej
  • czerwona cebula
  • pomidory koktajlowe
  • 1 kotka tofu czosnkowego
  • przyprawy: sól, oregano, bazylia
  • słonecznik

 

Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszaj z sodą i solą, a następnie dodaj olej i stopniowo wodę – dokładnie wyrabiając ciasto.
  2. Gotowe ciasto rozdziel na 3 części i każdą z nich rozwałkuj.
  3. Passatę pomidorową podgrzej z dodatkiem przypraw, a następnie powstałym sosem posmaruj spód pizzy, nałóż dodatki.
  4. Pizzę piecz 15/20 minut, gotową pizzę posyp prażonym słonecznikiem.

Kalorie:

Całość (3 pizze) – ok. 1520kcal

1 pizza – ok. 507kcal

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *