WEGAŃSKA PIZZA NA SPODZIE GRYCZANO – ŻYTNIM

Zima to okres, w którym większość czasu spędzamy w pracy lub w domu.

A siedząc w domu do głowy przychodzą różne pomysły…. na przykład na wegańską pizzę!!!

Składniki:

Spód

  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli

Dodatki

  • kilka liści jarmużu
  • kilka łyżek kukurydzy
  • kilka pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 200g passaty pomidorowej
  • przyprawy: sól himalajska, chilli, oregano
  • do podania: prażone pestki dyni, kiełki

Przygotowanie:

  1. Mąki wymieszaj z solą, następnie dodaj oliwę i stopniowo wodę dokładnie wyrabiając ciasto.
  2. Ciasto podziel na 3 części, a następnie rozwałkuj.
  3. Passatę zredukuj z dodatkiem przypraw i powstałym sosem posmaruj spód.
  4. Następnie nałóż pozostałe dodatki i piecz około 15/20 minut w 180 stopniach.
  5. Gotową pizzę posyp pestkami dyni i kiełkami.

Kalorie:

Całość (3 pizze) – ok. 1425kcal

1 pizza – ok. 475kcal



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *