WEGAŃSKA PIZZA Z PASTĄ BURACZKOWĄ I TOFU

Kto nie lubi pizzy? Nie znam takiej osoby!

Ja ją również uwielbiam i odczarowuje podając z różnymi wegańskimi dodatkami 😉

Składniki:

Spód

  • 2 szklanki maki orkiszowej
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • szczypta sody
  • szczypta soli

Dodatki

Sos

  • 1 jogurt sojowy
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszaj z sola oraz sodą, a następnie dodaj olej i zacznij wyrabiać ciasto.
  2. Stopniowo dolewaj ciepłą wodę i wyrabiaj ciasto do całkowitego połączenia się składników.
  3. Gotowe ciasto rozwałkuj i ułóż na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia).
  4. Pizzę posmaruj passatą pomidorową, następnie pastą buraczkową, posyp rozdrobnionym tofu, poukładaj pomidorki koktajlowe i piecz około 10/15 minut w 200 stopniach.
  5. Gotową pizzę posyp kiełkami i słonecznikiem, możesz również podać ją z sosem na bazie jogurtu sojowego wymieszanego z czosnkiem i solą.

Kalorie:

Całość (3 pizze) – ok. 1880kcal

1 pizza – ok. 627kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



1 thought on “WEGAŃSKA PIZZA Z PASTĄ BURACZKOWĄ I TOFU”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *