BABECZKI PIERNIKOWE

Do zrobienia tych babeczek zainspirował mnie hit tych świąt, czyli piernik z pomidorami od Jadłonomi 🙂

Pozamieniałam mąki, wyrzuciłam olej, dodałam mleka i moja wersja tego ciacha gotowa 🙂

Składniki:

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • pół szklanki mąki ryżowej
  • pół szklanki mąki jaglanej
  • 1 puszka pomidorów
  • pół szklanki cukru kokosowego
  • 2 banany
  • 1 łyżeczka sody
  • pół szklanki mleka ryżowego
  • przyprawy: cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa
  • do podania: dżem, masło orzechowe, orzechy włoskie

Przygotowanie:

  1. Banany zblenduj z pomidorami, mlekiem i cykrem kokosowym.
  2. Do całości wmieszaj sodę, przyprawy i mąki – całość wymieszaj.
  3. Masę przełóż do foremek i piecz około 25 minut w 180 stopniach.
  4. Gotowe babeczki podawaj z dżemem, masłem orzechowym i orzechami.

Kalorie (bez dodatków):

Całość (24 babeczki) – ok. 1690kcal

1 babeczka – ok. 70kcal

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *