KOPYTKA BURACZKOWE

A może zamiast uszek na święta kopytka buraczkowe? 🙂

Składniki:

Kopytka

  • 2 buraki
  • 1kg ziemniaków
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej
  • szczypta soli

Dodatki

  • 1 łyżka oleju ryżowego
  • cebula
  • 500g pieczarek
  • sól, pieprz
  • kiełki brokułu
  • czarnuszka

Przygotowanie:

  1. Buraki upiecz w piekarniku (45min/180 stopni).
  2. Następnie obierz je ze skórki i zblenduj na mus.
  3. Ziemniaki obierz i ugotuj, a po ostudzeniu rozgnieć wraz z musem buraczkowym.
  4. Do całości dodaj szczyptę soli oraz mąkę – porządnie wymieszaj.
  5. Z powstałej masy formuj rulony, które następnie pokrój na kawałki w formie kopytek.
  6. Kopytka gotuj w osolonym wrzątku do momentu, aż wypłyną.
  7. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulkę oraz pieczarki wraz z przyprawami.
  8. Gotowe kopytka wymieszaj z pieczarkami.
  9. Całość podaj z kiełkami, posypane czarnuszką.

Kalorie:

Całość (8 porcji) – ok. 1715kcal

1 porcja – ok. 214kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *