MAKARON Z NUTĄ AZJATYCKĄ

Uwielbiam wszelkiego rodzaju makarony!

Zarówno te proste, jak i z większą ilością składników! A jakby dodać tak jeszcze nutę azjatycką? Wychodzi petarda! 🙂

Składniki:

  • 200g makaronu kukurydzianego spaghetti
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 1 kotka tofu wędzonego
  • 2 duże śliwki japońskie
  • 2 łyżeczki pasty miso
  • pół dyni hokkaido
  • 1 awokado
  • granat
  • pestki dyni

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż posiekaną cebulkę czosnek i pomidory.
  2. Następnie dodaj pokrojone w kostkę tofu i ponownie podsmaż.
  3. W momencie, gdy wszystkie składniki będę już odpowiednio zarumienione dodaj pół szklanki wody oraz miso i dokładnie wymieszaj.
  4. Dynię pokrój w kostkę i upiecz w piekarniku (180 stopni/20 minut).
  5. Zredukowany sos wymieszaj z dynią i ugotowanym makaronem.
  6. Całość posyp pestkani dyni, ziarnami granatu, udekoruj awokado.

Kalorie:

Całość (3 porcje) – ok. 1840kcal

1 porcja – ok. 613kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *