ŚWIĄTECZNE NALEŚNIKI Z MIESZANKĄ WIGILIJNĄ I SOSEM MAKOWYM

A na deser naleśniki ze świątecznym twistem!

Składniki:

Naleśniki

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 5 łyżek mąki orkiszowej

Farsz

  • 100g kaszy jaglanej
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • szczypta cynamonu
  • 150g mieszanki wigilijnej

Sos

  • 2 łyżeczki maku
  • 2 łyżeczki masła orzechowego
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki soku pomarańczowego

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na naleśniki zblenduj, naleśniki smaż na rozgrzanej patelni.
  2. Kaszę opłucz i ugotuj, mieszankę wigilijną posiekaj i podsmaż z agawą na patelni, po czym wymieszaj z cynamonem i ugotowaną kaszą.
  3. Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszaj.
  4. Na gotowe naleśniki nałóż farsz, złóż i przekrój na pół.
  5. Całość polej sosem.

Kalorie:

Całość (4 porcje) – ok. 1605kcal

1 porcja – ok. 401kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *