BABECZKI Z KUSKUS I NASIONAMI BABKI JAJOWATEJ

Jedno z moich postanowień noworocznych – powracam do regularnego pieczenia fit słodkości! 🙂

Więc aby nie być gołosłowną dzisiaj serwuję lekkie babeczki z kuskusem 😉

Składniki:

  • 150g kaszy kuskus
  • 100g kaszy kukurydzianej
  • 1 banan
  • 2 łyżki nasion babki jajowatej
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • Pół szklanki mleka
  • 2 jajka
  • Dodatki: masło orzechowe z karobem, owoce

Przygotowanie:

  1. Kaszę kuskus zalej wrzątkiem nieco ponad poziom kaszy i odstaw na 5 minut pod przykryciem.
  2. Następnie banana zblenduj wraz z nasionami babki jajowatej, syropem z agawy, jajkami i mlekiem.
  3. Całość dodaj do kaszy i porządnie wymieszaj.
  4. Na koniec dodaj mąkę i wmieszaj w całość.
  5. Masę przełóż do foremek i piecz około 20/25 minut w 190 stopniach.
  6. Gotowe babeczki posmaruj masłem orzechowym z karobem i posyp drobnymi owocami.

Kalorie:

Całość (15 babeczek) – ok. 1945kcal

1 babeczka – ok. 130kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



2 thoughts on “BABECZKI Z KUSKUS I NASIONAMI BABKI JAJOWATEJ”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *