FIT TORT KOKOSOWO- CZEKOLADOWY

Okazja wyjątkowa, więc i tort musiał być niebanalny! 🙂

30stka największego fana mojego bloga – mojego męża!!!

Było pysznie!

Składniki:

Ciasto

  • 1 puszka białej fasoli
  • 3 jajka
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • Szczypta soli

Krem

  • 100g kaszy jaglanej ugotowanej w dowolnym mleku
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 4 łyżki mleczka kokosowego (stałej części)
  • 20g gorzkiej czekolady 90%
  • 2 łyżki syropu z agawy

Polewa

  • 80g gorzkiej czekolady 90%
  • 5 łyżek mleczka kokosowego (stałej części)

Dodatki

  • 50g kaszy jaglanej ugotowanej w mleku
  • 50g orzechów laskowych
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • Płatki kokosowe
  • Granat

Przygotowanie:

Ciasto

  1. Białka oddziel od żółtek, po czym białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, a resztę składników zblenduj na gładką masę.
  2. Ubite białka delikatnie wmieszaj do masy. Całość przelej do formy i piecz około 35 minut w 180 stopniach.
  3. Po wystygnięciu ciasto przekrój na 2 równe blaty.

Krem

  1. Wszystkie składniki na krem zblenduj porządnie, aż do uzyskania gładkiej masy.
  2. Część kremu nałóż na pierwszy blat ciasta, następnie nałóż kolejny blat ciasta i na wierzch przełóż pozostałą część kremu (nałóż go również na brzeg ciasta).
  3. Całość odstaw do schłodzenia w lodówce.

Polewa

  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, następnie w garnku podgrzej mleczko kokosowe dodając do niego czekoladę.
  2. Powstałą masę nałóż na wierzch i na brzegi tortu.

Dodatki

  1. Kaszę jaglaną wymieszaj z syropem z agawy i zmielonymi orzechami laskowymi (zostaw kilka do dekoracji).
  2. Z masy uformuj pralinki (opcjonalnie możesz obtoczyć je w polewie).
  3. Tak powstałe pralinki ułóż na torcie, udekoruj całość płatkami kokosowymi, orzechami laskowymi i granatem.

Kalorie:

Całość (10 kawałków) – ok. 3105kcal

1 kawałek – ok. 311kcal



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *