KREM Z CZERWONEJ SOCZEWICY

Sycący, a jednocześnie lekki i co najważniejsze – w zimowe wieczory mocno rozgrzewa!

Składniki:

  • 400g czerwonej soczewicy
  • 450g dyni (może być mrożona)
  • 6 marchewek
  • 300g passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • Przyprawy: sól, kurkuma, imbir
  • Do podania: świeża mięta, natka pietruszki, sezam, pestki garantu

Przygotowanie:

  1. Soczewicą przepłucz i zalej wodą, dodaj pokrojone w talarki marchewki oraz dynię – całość gotuj do momentu, aż wszystkie składniki będą miękkie.
  2. Pod koniec gotowania dodaj przyprawy, posiekany czosnek oraz passatę pomidorową – całośc dokładnie zblenduj.
  3. Gotowy krem podawaj z sezamem, świeżymi listkami mięty i natki pietruszki oraz pestkami granatu.

Kalorie:

Całość (7 porcji) – ok. 1650kcal

1 porcja – ok. 236kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *