NALEŚNIKI Z HUMMUSEM, AWOKADO I SOSEM Z TOFU

Bardzo pożywne danie, które zaskakuje wieloma smakami!

Składniki:

Naleśniki

  • 5 jajek
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • Szczypta soli himalajskiej

Dodatki

  • Hummus
  • Sałata
  • Awokado
  • Pestki dyni
  • Natka pietruszki
  • 200g passaty pomidorowej
  • 3 łyżeczki tahini
  • 300g tofu
  • Cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pasty miso
  • Przyprawy: sól himalajska, pieprz

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na naleśniki zblenduj. Naleśniki smaż z obu stron na rozgrzanej patelni.
  2. Na patelni podduś posiekaną cebulkę, czosnek, a anstępnie dodaj kilka łyżek wody i pastę miso- całość wymieszaj.
  3. Dodaj kolejno pokruszone tofu i 200g passaty pomidorowej.
  4. Gotowy naleśnik posmaruj hummusem, nałóż posiekaną sałatę, natkę pietruszki, sos z tofu oraz pokrojone awokado i całość złóż.
  5. Gotowy naleśnik posyp pestkami dyni, polej sosem powstałym z wymieszanej passaty pomidorowej z przyprawami i tahini, udekoruj natką pietruszki.

Kalorie:

Całość (5 naleśników) – ok. 2590kcal

1 naleśnik – ok. 518kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *