PIZZA ZE SZPINAKIEM I JAJKIEM

Kolejna wariacja na temat zdrowej i co ważniejsze szybkiej w przygotowaniu pizzy!

Składniki:

Spód

  • 2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy
  • pół szklanki ciepłej wody

Dodatki

  • 150g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 200g passaty pomidorowej
  • 5 łyżek płatków drożdżowych
  • puszka groszku
  • kilka różyczek brokułu
  • 3 jajka
  • przyprawy: pieprz, sól, bazylia, oregano

 

Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszaj z solą i oliwą, a następnie dodaj wodę i porządnie wyrób ciasto.
  2. Gotowe ciasto podziel na 3 kawałki i rozwałkuj.
  3. Passatę pomidorową zredukuj, a następnie przypraw solą, oregano i bazylią, po czym dodaj płatki drożdżowe – całość wymieszaj.
  4. Gotowym sosem pomidorowym posmaruj pizzę.
  5. Szpinak (w przypadku mrożonego rozmroź), a następnie podsmaż z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu – tak przygotowany szpinak wyłóż na pizzę.
  6. Dodaj pozostałe dodatki – groszek, posiekany brokuł i plastry jajka.
  7. Całość piecz około 15 minut w 180 stopniach.

Kalorie:

Całość (3 duże pizze) – ok. 1450kcal

1 pizza – ok. 483kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *