WEGAŃSKI RYŻ PEŁEN WARZYW

Szybkie danie, który wystarczy na kilka obiadów!

To mi się podoba 😉 Pełne warzyw i energii pochodzące z brązowego ryżu! mniam 🙂

Składniki:

  • 400g ryżu brązowego
  • 250g fasolki szparagowej zielonej
  • 500g pieczarek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 por
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • Przyprawy: sól himalajska, pieprz mielony, papryka słodka, bazylia
  • Sezam
  • Pestki dyni
  • Kiełki brokułu

Przygotowanie:

  1. Oliwę rozgrzej, a następnie podsmaż posiekaną cebulkę i czosnek.
  2. Kolejno dodaj posiekany por oraz pokrojone pieczarki – całość dopraw.
  3. Po wstępnym podsmażeniu dodaj fasolkę szparagową, zalej wodą i duś przez kilkanaście minut.
  4. Na sam koniec dodaj wcześniej podgotowany ryż, całość zalej bulionem warzywnym i duś przez kilkanaście minut.
  5. Gotowe danie posyp sezaem, pestkami dyni i kiełkami.

Kalorie:

Całość (6 porcji) – ok. 1890kcal

1 porcja – ok. 315kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *