BATONY PEŁNE MINERAŁÓW

Batony mocy! Dają porządny zastrzyk zdrowych kalorii oraz minerałów i witamin.

Bogactwo ziaren sprawia, że świetnie nadają się na śniadanie, bądź poranną przekąskę 😉

Składniki:

  • 400g płatków wielozbożowych
  • 60g lnu mielonego
  • 50g maku
  • 150g słonecznika
  • 70g pestek dyni
  • 80g nerkowców
  • 60g orzechów włoskich
  • 100g suszonych fig
  • 100g daktyli
  • 6 łyżek syropu klonowego
  • 1 szklanka ciepłej wody

Przygotowanie:

  1. Płatki wymieszać z posiekanymi orzechami, owocami suszonymi oraz pozostałymi składnikami suchymi.
  2. Dodać ciepłą wodę i dokładnie wymieszać, tak aby len wchłonął wodę i skleił całość.
  3. Na koniec do masy wmieszaj syrop klonowy.
  4. Masę wyłóż na formę wyłożoną papierem do pieczenia (lekko dociskając) i piecz około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Całość po upieczeniu odstaw do wystygnięcia, a następnie pokrój na batony.

Kalorie:

Całość (22 batony) – ok. 4660kcal

1 baton – ok. 212kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *