BEZGLUTENOWY WEGAŃSKI JABŁECZNIK

Nie ma nic lepszego, niż jabłecznik!

Lekko słodki, lekko kwaśny, z kruchym spodem i kruszonką… Rozpływa się w ustach!

A do tego na legalu! 🙂

Składniki:

Spód i kruszonka

  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki amarantusowej
  • 2 banany
  • 2 łyżki masła migdałowego

Nadzienie

  • 2 jabłka
  • 200g przecieru jabłkowego
  • 1 łyżka syropu z agawy

Przygotowanie:

  1. Banany zblenduj i wymieszaj z mąkami oraz masłem migdałowym.
  2. Ciasto porządnie wyrób i połowę wyłóż do blaszki.
  3. Następnie nałóż przecier jabłkowy i jabłka pokrojone w drobną kostkę, wymieszane z syropem z agawy.
  4. Na wierzch wyłóż pozostałą część ciasta w formie kruszonki.
  5. Piecz około 20 minut w 180 stopniach.

Kalorie:

Całość (25 kawałków) – ok. 1895kcal

1 kawałek – ok. 76kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



1 thought on “BEZGLUTENOWY WEGAŃSKI JABŁECZNIK”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *