KOTLECIKI Z CIECIERZYCY NA SAŁATCE Z KUSKUSEM

Obiad idealny – nic dodać, nic ująć! 🙂

Składniki:

Kotleciki

  • 300g ciecierzycy
  • Pół szklanki bulionu warzywnego
  • Świeża pietruszka
  • 1 łyżka tahini
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki mąki z grochu
  • Przyprawy: curry, papryka słodka, sól himalajska

Sałatka

  • 300g kaszy kuskus
  • 100g ciecierzycy
  • 3 pomidory
  • Garść świeżej piertuszki
  • Garść świeżej mięty
  • Mała czerwona cebula
  • 1 cytryna
  • Przyprawy: curry, sól himalajska, czosnek, papryka ostra


Przygotowanie:

Kotleciki

  1. Ciecierzycę namocz całą noc, a następnie ugotuj.
  2. 300g ostudzonej ciecierzycy wymieszaj z przyprawami, tahini, posiekanym czosnkiem, bulionem warzywnym i pietruszką, a następnie całość dokładnie zblenduj.
  3. Do masy wmieszaj mąkę z grochu – uformuj nieduże kotleciki.
  4. Kotleciki piecz około 20/25 minut w 190 stopniach.

Sałatka

  1. Kuskus wymieszaj z przyprawami i zalej wrzątkiem na 2 cm ponad poziom kaszy, odstaw pod przykryciem do wchłonięcia całego płynu.
  2. Nastepnie dodaj pozostałe 100g ciecierzycy, pokrojone pomidory, posiekaną cebulę, natkę oraz miętę – całośc wymieszaj, a na koniec skrop sokiem z 1 cytryny.
  3. Sałatkę wyłóż na talerz, poukładaj na niej upieczone kotleciki.

Kalorie:

Całość (6 porcji) – ok. 2970kcal

1 porcja – ok. 495kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *