KREM ZIEMNIACZANO – POROWY

Rozgrzewająca i bardzo sycąca zupa na chłody dzień! 🙂

Delikatne, kremowa – idealna!

Składniki:

  • 12 ziemniaków
  • 1 duży por
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 szklanka mleka owsianego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • Przyprawy: sól, czarny pieprz
  • 4 łyżeczki pestek dyni
  • koperek

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej olej, a następnie podsmaż posiekaną cebulę i czosnek.
  2. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz posiekany por.
  3. Całość zalej bulionem i gotuj do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
  4. Całość zblenduj do gładki krem dodając leko owsiane oraz przyprawy.
  5. Gotowy krem podaj z prażonymi pestkami dyni i świeżym koperkiem.

Kalorie:

Całość (4 porcje) – ok. 1300kcal

1 porcja – ok. 325kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *