SOCZEWICOWY PASZTET ZE SŁONECZNIKIEM

Pasztet to potrawa, która ma bardzo szerokie zastosowanie.

Może stanowić samodzielna przekąskę, ale może być również dodatkiem do chleba 🙂

Ja najbardziej lubię go wcinać z sałatką ze świeżych warzyw! mniam!

Składniki:

  • 400g czerwonej soczewicy
  • 200g mąki z ciecierzycy
  • 50g mąki z grochu
  • garść słonecznika
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, bazylia

Przygotowanie:

  1. Soczewicę przepłucz, a następnie ugotuj do miękkości.
  2. Z niewielką częścią wody, w której się gotowała zblenduj ją na dość gałdko.
  3. Wymieszaj z mąkami, przyprawami oraz słonecznikiem.
  4. Przełóż do foremek i piecz około 30 minut w 190 stopniach.

Kalorie:

Całość (24 kawałki) – ok. 2530kcal

1 kawałek – ok. 105kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



1 thought on “SOCZEWICOWY PASZTET ZE SŁONECZNIKIEM”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *