WEGAŃSKIE PĄCZKI Z DELIKATNYM KREMEM I CZEKOLADĄ

Tłusty czwartek bez pączka? Nie ma takiej opcji 🙂

Ale bez tłustego pączka….? To możliwe! Pyszne fit pączki w wersji wegańskiej!

Składniki:

Pączki

  • 500g mąki orkiszowej
  • 7g suchych drożdży
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 4 łyżki cukru kokosowego

Krem

  • 5 łyżek płatków jaglanych
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 1 łyżka migdałów
  • 1 łyżka maku
  • 2 łyżki cukru kokosowego

Dodatki

  • 80g gorzkiej czekolady 99%
  • 1 łyżka cukru koksowego
  • Domowa granola

Przygotowanie:

Pączki

  1. Mąkę wymieszaj z suchymi drożdżami i 4 łyżkami cukru.
  2. Mleko lekko podgrzej z olejem i 1 łyżka cukru kokosowego.
  3. Następnie wlej mleko do suchych składników, porządnie wymieszaj, po czym wyrób ciasto (potrwa to kilka minut).
  4. Ciasto odstaw w misce przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około godzinę.
  5. Po godzinie ciasto wyłóż na blat posypany maką i rozwałkuj na około 2 cm, następnie kubkiem wytnij koła.
  6. Pączki odstaw jeszcze na kilka minut do wyrośnięcia, aż piekarnik nagrzeje się do 190 stopni.
  7. Pączki piecz około 15-20 minut.

Krem

  1. Płatki jaglane zalej mlekiem, wymieszaj z cukrem oraz makiem i ugotuj.
  2. Wystudzone płatki zblenduj na gładki krem z dodatkiem migdałów.
  3. W każdym upieczonym pączki zrób z boku dziurkę, a następnie rękawem cukierniczym wypełnij je wcześniej przygotowanym kremem.

Dodatki

  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodając cukier kokosowy.
  2. Następnie każdego pączka zanurz w polewie czekoladowej i posyp domową granolą – odstaw do zastygnięcia.

Kalorie:

Całość (14 pączków) – ok. 3200kcal

1 pączek – ok. 229kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *