JABŁKOWE DESERY Z PŁATKAMI KASZTANOWYMI

Niby zwyczajne jabłko, a może jednak nie…? 🙂

Jabłkowe desery z wyjątkowymi w smaku płatkami kasztanowymi – to musi być pyszne!

Składniki:

  • 5 jabłek
  • 100g orzechów laskowych
  • 80g płatków kasztanowych
  • 100g daktyli
  • Sok z cytryny
  • 1 łyżka miodu wrzosowego
  • Przyprawy: cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon

Przygotowanie:

  1. Jabłka dokładnie umyj, a następnie odetnij „kapelusze” i wydrąż nasiona wraz z częścią jabłka.
  2. Wydrążone jabłko posiekaj, a następnie wymieszaj z sokiem z cytryny, miodem i przyprawami – tak przygotowany farsz włóż do jabłek.
  3. Płatki kasztanowe i orzechy laskowe zmiel.
  4. Daktyle namocz, a następnie zblenduj na mus.
  5. Mus daktylowy połącz z suchymi składnikami, wyrób ciasto, które następnie rozwałkuj i wytnij paseczki.
  6. Tak utworzonymi paseczkami udekoruj wierzch jabłka.

Kalorie:

Całość (5 jabłek) – ok. 1655kcal

1 jabłko – ok. 331kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *