MAKARON RYŻOWY Z SOSEM POMIDOROWO – PAPRYKOWYM

Lekki, ale zarazem sycący makaron z delikatnie słodkim sosem z pieczonych papryk oraz pomidorów… 🙂

Składniki:

  • 200g makaronu ryżowego
  • 4 czerwone papryki
  • ½ szklanki passaty pomidorowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • Przyprawy: sól, pomidor z czosnkiem i bazylią
  • Natka pietruszki
  • Sezam

Przygotowanie:

  1. Makaron ryżowy zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut pod przykryciem, po czym odcedź.
  2. Paprykę pokrój na kawałki, a następnie upiecz w piekarniku (55minut/190stopni).
  3. Z upieczonej papryki ściągnij skórę, po czym zblenduj ją na jednolity mus.
  4. Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekany czosnek i cebulkę, a następnie dodaj mus paprykowy, passatę pomidorową oraz przyprawy – całość duś przez około 10 minut.
  5. Gotowy makaron podaj z sosem, posyp sezamem i natką pietruszki.

Kalorie:

Całość (4 porcje) – ok. 1250kcal

1 porcja – ok. 313kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *