NIEDZIELNY WEGAŃSKI OBIAD

Ta tradycja niedzielnego obiadu…. rosół… schabowy… dla wielu rarytas, dla mnie nic ciekawego 😉

Ale to nie oznacza, że nie lubię celebrować posiłków z najbliższymi w wolne dni! Wręcz przeciwnie!

Dlatego dzisiaj – moja propozycja na wegański obiad 🙂

Składniki:

  • 400g żółtej soczewicy
  • 150g mąki z soczewicy
  • 2 łyżki lnu mielonego
  • Przyprawa pomidory suszone z czosnkiem i bazylią, sól
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sezamu
  • Dodatkowo: brązowy ryż z warzywami

Przygotowanie:

  1. Soczewicę ugotuj, odcedź i ostudź.
  2. Tak przygotowaną soczewicę zblenduj z dodatkiem lnu oraz czosnku.
  3. Następnie dodaj mąkę oraz przyprawy – z masy uformuj kotleciki.
  4. Każdy kotlecik posyp sezam – piecz około 20/25 minut w 190 stopniach.
  5. Kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie był to brązowy ryż z warzywami.

Kalorie:

Całość (25 kotletów) – ok. 2530kcal

1 kotlet – ok. 101kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *