WEGAŃSKI MAZUREK Z KREMEM JAGLANYM

Święto tuż tuż… a tym samym czas zdrowych mazurków i innych pachnących wypieków!

U mnie oczywiście wegańsko i zdrowo w każdym calu 🙂

Składniki:

Spód

  • 150g ekspandowanej gryki
  • 150g daktyli

Masa

Polewa

  • 2 banany
  • 1/3 szklanki mleka jaglanego
  • 3 łyżki kakao
  • Garść płatków migdałowych

Przygotowanie:

  1. Daktyle zalej wrzątkiem, a następnie odcedź i zblenduj na mus.
  2. Mus dokładnie połącz z gryką, powstałą masą wyłóż spód oraz brzegi formy (wyłożonej folię spożywczą).
  3. Kaszę jaglaną dokładnie opłucz, a następnie ugotuj.
  4. Ostudzoną kaszę zblenduj z ksylitolem oraz mlekiem jaglanym na gładką masę.
  5. Masę wyłóż na wcześniej przygotowany spód.
  6. Banany zblenduj z mlekiem i kakao – polewę wyłóż na wierzch ciasta, a całość posyp płatkami migdałowymi.

Kalorie:

Całość (21 kawałków) – ok. 2490kcal

1 kawałek – ok. 119kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *