BABECZKI OWSIANE – KULINARNY RECYKLING

Bardzo lubię takie przepisy, w których wykorzystuję „resztki” po przygotowaniu soków, wywarów lub mleka roślinnego. Ostatnio namiętnie produkuję mleko owsiane, które ubóstwiam! Pozostaje mi po jego przygotowaniu pulpa owsiana, a z niej przygotowuję babeczki! I to nie byle jakie, bo kakaowe z orzechami! 🙂

Składniki:

  • 6 łyżek pulpy owsianej (po mleku owsianym)
  • 1 szklanka mleka owsianego
  • 2 jajka
  • 2 banany
  • 6 łyżek płatków jęczmiennych
  • 2 łyżki kakao
  • Orzechy włoskie

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki oprócz orzechów dokładnie ze sobą zblenduj.
  2. Masę przelej do foremek, na wierzchu każdej babeczki ułóż orzechy włoskie.
  3. Babeczki piecz około 25 minut w 190 stopniach.

Kalorie:

Całość (12 babeczek) -ok. 1105kcal

1 babeczka – ok. 92kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *