KULECZKI ZIEMNIACZANO – FASOLOWE W PANIERCE

Idealne na każdą okazję! Jako przekąska, czy dodatek do obiadu 🙂

W środku delikatne, z serowym posmakiem… z wierzchu otoczone chrupiącą skorupką!

Składniki:

  • 240g białej fasoli (ugotowanej lub konserwowej)
  • 5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 łyżeczek płatków drożdżowych
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • Panierka kukurydziano – ciecierzycowa
  • Pęk natki pietruszki
  • Przyprawy: sól himalajska, curry, kumin, kolendra, pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w całości do miękkości.
  2. Ugotowane ziemniaki rozgnieć razem z fasolą oraz przyprawami.
  3. Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek – dodaj do masy wraz z posiekaną natką pietruszki i płatkami drożdżowymi.
  4. Masę porządnie wymieszaj i uformuj z niej kuleczki.
  5. Każdą kuleczkę obtocz w panierce, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 20/25 minut.

Kalorie:

Całość (40 kuleczek) – ok. 1105kcal

1 kuleczka – ok. 28kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *