PĘCZAK Z KURKUMĄ I WARZYWAMI

Lubię jak na talerzu jest kolorowo!

Składniki:

  • 400g kaszy pęczak
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • Ulubiione warzywa (u mnie mrożone)
  • Przyprawy: słodka papryka wędzona, oregano, pieprz mielony
  • Natka pietruszki
  • Orzechy włoskie
  • Płatki drożdżowe

Przygotownie:

  1. Pęczak ugotuj z dodatkiem kurkumy.
  2. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulkę oraz czosnek, a następnie dodaj warzywa.
  3. Warzywa smaż dopóki staną się miękkie, a następnie przypraw.
  4. Do warzyw dodaj kaszę – całość wymieszaj.
  5. Gotową kaszę z warzywami posyp płatkami drożdżowymi, natką pietruszki i pokruszonymi orzechami włoskimi.

Kalorie:

Całość (6 porcji) – ok. 1995kcal

1 porcja – ok. 333kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *