PLACUSZKI OWSIANE – KULINARNY RECYKLING

Ostatnio robię mleko owsiane na potęgę! A po przygotowaniu mleka owsianego zostaje „pulpa”. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie wykorzystała jej do przygotowania słodkości! Tym razem postawiłam na delikatne placuszki 🙂

Składniki:

  • 7 łyżek pulpy po mleku owsianym
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • Pół szklanki mleka owsianego
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • Dodatki: mrozone owoce, jabłko, masło migdałowe, daktyle

Przygotowanie:

  1. Pulpę owsianą zblenduj z mąką kukurydzianą oraz mlekiem owsianym.
  2. Na patelni rozgrzej olej i smaż placuszki z obu stron.
  3. Gotowe placuszki podawaj z ulubionymi dodatkami.

Kalorie (bez dodatków):

Całość (24 placuszki) – ok. 390kcal

1 placuszek – ok. 16kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *