WEGE KĄSKI WARZYWNE

Coś lekkiego? Coś wegańskiego? Coś na imprezę?

Podano do stołu! 🙂

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 2 duże marchewki
  • Pół kalafiora
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki lnu mielonego
  • 2 szklanki panierki kukurydziano – ciecierzycowej
  • Przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Brokuł, kalafior i marchew zmiel w malakserze, dodaj przyprawy oraz przeciśnięty czosnek.
  2. Len wymieszaj z 6 łyżkami wrzątku i odstaw na kilka minut, następnie dodaj do warzyw.
  3. Do całości dodaj nieco ponad szklankę panierki – wszystko dokładnie wymieszjć.
  4. Z masy uformuj małe, dość płaskie kąski, które natsępnie obtocz w panierce.
  5. Kąski piecz około 20/25 minut w 190 stopniach.

Kalorie:

Całość (45 kąsków) – ok. 785kcal

1 kąsek – ok. 17kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *