KOPYTKA Z ALGAMI I LEKKĄ SAŁATKĄ

Historia tego dania może wydawać się skomplikowana, bo kto wpadłby na ugotowanie kopytek z algami? Pomysł dziwny? Może tak, ale trafiony 😉

W szafce odnalazłam paczkę alg… i co z nimi zrobić? Sałatka – eeee – banalne! Dawno nie robiłam kopytek – więc będą kopytka 🙂 Proste!

Składniki:

Kopytka

  • 25g alg dulse
  • 10 ziemnaków
  • 6 łyżek płatków drożdżowych
  • pół szklanki mleka ryżowego
  • pół szklanki mąki ryżowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • kiełki

Sałatka

  • cukinia
  • garść truskawek
  • 1 łyżeczka tahini
  • pół łyżeczki syropu z agawy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Algi namocz, ugotuj, a następne pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Ziemniaki ugotuj, a następne utłucz łącząc z pozostałymi składnikami.
  3. Z masy uformuj rulony na drewnianym blacie oprószonym mąką.
  4. Każdy pokrój na małe kluseczki i gotuj w osolonej wodzie do momentu, aż wypłynął na wierzch.
  5. Z cukinii zrób makaron za pomocą spilarizera, wymieszaj z pokrojonymi w plastry truskawkami i polej dressngiem z wymieszanej tahini, syropem z agawy, sokiem z cytryny i przyprawami.
  6. Danie podawaj z kiełkami, lekko posypane płatkami drożdżowymi.

Kalorie:

Całość (6 porcji) – ok. 1400kcal

1 porcja – ok. 234kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *