MAKARON Z TOPINAMBUREM I SZPARAGAMI

Są! Nareszcie są! Moje ukochane szparagi… delikatne… chrupiące… i do tego oryginalny smak topinamburu!

Bomba smakowa! 🙂

Składniki:

  • 50g makaronu kukurydzianego penne
  • ćwierć czerwonej cebulki
  • trochę topinamburu
  • kawałek żółtej papryki
  • kilka szparagów zielonych
  • kawałek awokado
  • 1 łyżeczeka masła migdałowego
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 1 łyżka hummusu
  • koperek
  • przyprawy: kostka warzywna, czosnek granulowany

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj i odcedź.
  2. Na rozgrzaną patelnię wrzuć obrony i pokrojony w podłużne kawałki topinambur oraz posiekaną cebulkę i paski papryki.
  3. Całość zalej 1 filiżanką wody i dodaj kostkę warzywną oraz czosnek – całość duś do momentu, aż warzywna zmiękną.
  4. Pod koniec dodaj pokrojone na kawałki szparagi i duś jeszcze chwilkę.
  5. Gdy już warzywa będą miękkie, a nadmiar płynu odparuje do całości wmieszaj masło migdałowe i koperek.
  6. Gotowy makaron przełóż na talerz, a następnie udekoruj kawałkami awokado i hummusem – całość skrop sokiem z pomarańczy.

Kalorie:

Całość (1 porcja) – ok. 495kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *